Românii fug de bănci când vor să-și cumpere o locuință: soluția simplă ca să nu ai rate care a supărat internetul

de: Alexandru Puiu
27 01. 2023

Într-o perioadă în care creditele ipotecare au devenit o idee din ce în ce mai proastă și prea puțini români își mai permit un credit ”pe viață”, soluțiile nu par atât de evidente pentru susținerea pe termen lung a obsesiei pentru proprietăți din România.

În 2023, singurii care își mai cumpără o casă sunt cei care ating această performanță fără rate la bancă, doar în astfel de situații mai există o șansă ca prețurile absurde la apartamente din marile orașe să mai fie susținute timp de câteva luni. Pentru toți ceilalți români, o criză imobiliară este absolut inevitabilă. În contextul inflației galopante, a exploziei ratelor ipotecare și a facturilor la energie care s-au dublat în ultimul an, valorile de achiziție fabuloase pentru locuințe nu au fost niciodată mai nerealiste decât în prezent.

Cine își mai permite un apartament în România

O conversație pe forumul Reddit a dus la discuții aprinse, după ce un român și-a publicat înștiințările de la bancă prin care rata la creditul ipotecar a crescut de la 1302 lei la 2076 de lei în aproximativ 12 luni. Nu a durat mult până s-au adunat aproximativ 400 de comentarii, multe fiind despre sistemul de credite imobiliare din România.

Un ghiduș a stârnit multe ironii în momentul în care propus un plan simplu prin care îți cumperi un apartament fără ajutorul băncii, în trei pași simpli. ”Pasul 1: decizi să pui deoparte o sumă de bani lunar. Pasul 2: transferi suma aia de bani când iei salariul, nu la final de lună. Pasul 3: trăiești cu restul. Te oprești când ai măcar jumătate din valoarea apartamentului. Sacrificiile pe care le faci în timp ce aduni banii ăștia merită”, a explicat utilizatorul, conform Ziare.com.

Individul a atras atenția că, la momentul în care a început să strângă banii, avea un salariu de 1500 de euro. Din ei, a pus 1000 de euro deoparte și trăia din salariul soției și cei 500 de euro rămași. Ulterior, au apărut copiii, dar a crescut și salariul, context în care, a continua să pună banii deoparte și să plătească o chirie.

”Cheia este să transferi banii ăștia în contul de economii când vine salariul. E atât de simplu. Dacă nu faci asta, o să fii tentat să cumperi orice, că vezi banii în cont. Dacă nu îi vezi, tentația se mai domolește”, a mai explicat utilizatorul platformei.

În mod previzibil, individul a fost aspru criticat de alți utilizatori Reddit pentru simplul fapt că salariile sunt mici în România la majoritatea populației, semnificativ mai mici decât punctul lui de start de 1500 de euro, iar în ”lumea reală”, să pui deoparte bani de apartament pe acest sistem poate dura zeci de ani. În plus, trebuie să ai în vedere și că banii se devalorizează, vezi inflația accelerată, iar prețurile apartamentelor cresc.